HTC One Max Tanıtım - Özellikleri

15:21
HTC, One Max adlı yeni iddialı modelini dün tanıttı. 5.9 inçlik dev ekranı ve geniş stereo hoparlörleri ile, bu fabletin yanında Samsung Galaxy Note 3 dahi minyatür kalıyor. Fakat bunlar akıllı telefon besin zincirinde ağır ağabeyler ile kapışabilmek için yeterli olacak mı? HTC One Max’i şimdiden test etme şansım oldu. Bu test sonucunda bu soruya vereceğim yanıt da hem evet, hem de hayır.
LV1A0114
© AndroidPIT

Dizayn ve işçilik

Şimdiye kadar hiçbir üretici, her biri aslında farklı ölçülerde bir ve aynı cihaz olan One Mini, One ve One Max’ten oluşan One serisi örneğinde HTC kadar dizayn tutarlılığına sahip olmadı. One Max’te kesinlikle maksimuma ulaşıldı; tablet ile akıllı telefon arasındaki sınır hiçbir zaman HTC’nin XXL sürümündeki kadar bulanıklaşmamıştı.
HTC’nin üç modeli de ilk bakışta aynı kumaştan kesilmiş gibi görünse de, bu üç model arasında birkaç önemli fark söz konusu. Çerçeve alüminyum değil, plastik; açma-kapama butonu üst kısımdan sağ yana alınmış, bunun da son derece pragmatik bir nedeni var: HTC’nin Ürün Sorumlusu Fabian Nappenbach, One Max için düzenlenen basın toplantısında bunun nedenini “cihazı tek elinizle tutarken üst kısıma erişmeniz olanaklı değil,” diyerek açıklıyor. Daha sonra cihazı denediğimde, haklı olduğunu anladım. Aslında, bu cihazla tek el kullanarak iş yapmak hayli zor, hatta neredeyse imkansız; fakat zaten bu dev bir akıllı telefon almak için bir neden de değil.
LV1A0144
HTC One (solda) ve yeni XXL max versiyon. / © AndroidPIT
Cihazın sağ tarafında bulunan bir düğme kullanılarak, arka kapak çıkarılabiliyor. Çıkarıldığında da, kapağın tek parça aluminyumdan oluştuğunu görebiliyorsunuz. Elde tutulduğunda ağır geliyor ve Samsung’un plastik kapağının tam aksine, son derece sağlam olduğu izlenimi bırakıyor. One Max’in, One modelinden neden neredeyse bir buçuk kat daha ağır olduğunu meraj edenler için, yanıt burada olabilir: aluminyum içerik, 217 gramlık cihazı kendi sınıfının en ağır cihazlarından biri haline getiriyor.
htc one max 13
Arka kapak çıkartılabiliyor. Bu kapağın alınta micro SIM ve micro SD kart slotları bulunuyor. / © AndroidPIT
Pil kapağı, bu cihazdaki işçiliğin kesinlikle üst sınıf bir cihaz oluşturmak üzere tasarlanmış olduğunu gösteriyor. Akışkan görünüşlü metal, cihazın elinize oturmasını sağlıyor ve üst düzey teknolojinin nihayet hakkının verildiğini gösteriyor. Benim kişisel deneyimimde, hiçbir fablet HTC One Max kadar iyi hissettirmedi.

Ekran

HTC One Max’in ekranı (5.9 inç, 1,920 x 1,080 piksel, LCD 3), Note 3 ile karşılaştırıldığında biraz sönük kalıyor. Kameramanımız Toni, daha sonra bana ekranın maksimum parlaklıkta olup olmadığını iki kez kontrol etmek zorunda kaldığını, çünkü One Max’in ekranının Samsung’un fabletinin ekranına göre kendisine çok karanlık geldiğini söyledi. Fakat beni yanlış anlamayın: resim kalitesi son derece iyi ve One Max günlük kullanım için yeterince parlak. Bu durum bir yana, ben, HTC’nin, pil gücünü arttırmak adına parlaklığı kasıtlı olarak düşürdüğü izlenimine kapıldım.
htc one max 8
HTC One Max ve Galaxy Note 3. Samsung’un fableti, 0.2 inç daha küçük bir ekrana sahip olmasına karşın çok daha kompakt görünüyor.  © AndroidPIT

Yazılım ve performans

HTC One Max, Android 4.3 Jelly Bean işletim sistemi ve HTC’nin kendi kullanıcı arayüzü Sense 5.5’in en son versiyonu ile çalışıyor. HTC, kullanıcı arayüzünde özellikle BlinkFeed’in (makaleler için “Daha Sonra Oku” gibi bir özellik) yönetilebilirliğini ve işlevselliğini genişletmiş; fakat daha da önemlisi, artık HTC ana ekranını tek bir parmak dokunuşuyla kaldırabiliyorsunuz. HTC kullanıcıları yeni bir yazılım da bekleyebilirler: Nappenbach’a göre, bu yeni yazılım Ekim ayı sonunda kullanıcılara ulaştırılacak, One Mini ise bu yazılımı “yıl sonuna kadar” almış olacak.
htc one max blinkfeed
Sol üst köşedeki ikona tıklayarak BlinkFeed'in kapatılabilmesi hoş bir değişiklik olmuş. / © AndroidPIT
HTC One Max’i denerken, yazılımın girdi yanıtlamada gecikme olmaksızın, daima son derece hızlı bir şekilde yanıt verdiğini söyleyebilirim. Oyunlarda da durum böyle gibi görünüyor. Bir grafik canavarı olan Real Racing 3, doğrudan bir karşılaştırma yaptığımızda, One Max’te Samsung Note 3’te çalıştığı kadar hızlı çalışıyor. Tamam, bu oyunun Samsung’un dev cihazında biraz daha hızlı çalıştığını kabul ediyorum, fakat düşününce: ne fark eder? Eleştirmenler suçıu büyük ihtimalle, HTC’nin One Max’te kullandığı, nispeten zayıf Snapdragon 600 Qualcomm işlemciye atacaklar, çünkü Samsung Snapdragon 800 ile performans bakımından bir adım önde. Bunu söyledikten sonra, tekrar edeceğim: aradaki fark, fark edilecek boyutta değil.
htc one max real racing 3
HTC One Max'te Real Racing 3 oynamak son derece rahat ve keyifliydi. / © AndroidPIT

Kamera

HTC One Max, One Mini ile aynı görüntü teknolojisine sahip. Yani, maksimum 4 megapikselde fotoğraf çekebilen ve Full HD çözünürlükte video kaydeden, yüksek yoğunluklu bir Ultrapixel kamera. Kamerayı test edecek zamanım olmasa da, HTC’nin, özellikle düşük ışık koşullarında son derece iyi sonuçlar veren bir özellik olan optik imaj dengeleyicisi özelliğini kullanmamış olduğunu fark ettim. Bu özellik One’da varken, neden One Max’te yok? Özellikle fiyat etiketlerini düşündüğümde bu kararı anlamakta zorlanıyorum.

Biyometrik sensör

HTC’nin One Max ile getirdiği bir yenilik de, cihazın kilidini açmaya yarayan “biyometrik sensör”. HTC “parmak izi tarayıcısı” ifadesini kasıtlı olarak kullanmıyor, çünkü parmak yüzeyinizin kopyası ne kaydediliyor, ne de okunuyor: bu aygıt yalnızca belirli bir deseni tanıyor. Dolayısıyla kullanımı, iPhone 5S’ten daha farklı. Apple kullanıcıları parmaklarını Home butonu üzerinde tutarken, HTC kullanıcılarının, parmaklarını sensör alanında üstten alta kaydırmaları yeterli oluyor. Ben testte bu özelliğin rahat ve sorunsuz bir şekilde çalıştığını gördüm.
htc one max fingerprint 1
Parmağınızı sensör üzerinde kaydırmak cihazın kilidini açıyor. Başka parmak kombinasyonlarının ise başka işlevleri var./ © AndroidPIT
Hoşuma giden şeylerden biri, farklı parmakları spesifik hızlı başlat aksiyonlarına tayin edebilme özelliği oldu. İşaret parmağı kamerayı açarken, orta parmak tarayıcıyı başlatıyor.
Beğenmediğim nokta ise, parmak taraması ile cihazın kilidini açmadan önce açma-kapama düğmesine basmak zorunda olmak, ki bu çok sayıdaki adımdan bir tanesi. Bunun kamera lensinin hemen altında yer almasının da çok iyi düşünülmemiş olduğunu düşünüyorum, çünkü istemeden lens ile temas etme ihitmaliniz çok fazla, alışmak da uzun zaman alacak gibi görünüyor.

Pil

3,300 mAh kapasitesindeki pil, tatmin edici. Karşılaştırma yapabilmek adına, Note 3’ün pilinin 3,200 mAh, Xperia Z Ultra’nın pilinin de 3,050 mAh kapasitesinde olduğunu söyleyelim. Şu an pil ömrünün ne kadar olduğunu söyleyebilecek durumda olmasam da, HTC’nin burada yanlış yapmamak için dikkatli davrandığını söyleyebilirim. Buna karşın, arka kapak çıkarılabiliyorken, pilin değiştirilememesine anlam veremiyorum ve benim gibi düşünenlerin sayısı da az değil.
htc one max fingerprint 2
Parmak kaydırma hareketleri için spesifik görevler tayin edip, acil durumlar için şifreler de oluşturabilirsiniz. © AndroidPIT
  HTC One max Samsung Galaxy Note 3 
İşlemci: Qualcomm Snapdragon 600, Quad-Core, 1.7 GHz Qualcomm Snapdragon 800, Quad-Core, 2.3 GHz
Ekran: 5.9-inç, Super LCD3, 1,920 x 1,080 piksel 5.7-inç, AMOLED, 1,920 x 1,080 piksel
RAM: 2 GB 3 GB
Dahili Hafıza: 16 GB (64 GB'a kadar microSD desteği) 32 GB (64 GB'a kadar microSD desteği)
Boyutlar: 164 x 83 x 10 mm 151.2 x 79.2 x 8.3 mm
Ağırlık: 217 g 168 g
Pil: 3,300 mAh 3,200 mAh
SIM: Micro SIM Micro SIM
Kameralar: 4 MP Ultrapixel (arka), 2.1 MP (ön) 13 MP (arka), 2.1 MP (ön)
Android versiyonu: Android 4.3 Jelly Bean ve HTC Sense 5.5 Android 4.3 Jelly Bean ve Samsung TouchWiz
Ses: BoomSound N/A
Bağlantı: NFC, Bluetooth 4.0/BLE, WLAN 802.11 a/b/g/n, Micro-USB 2.0, HDMI, MHL, GSM, HSPA, LTE NFC, Bluetooth 4.0/BLE, WLAN 802.11 a/b/g/n, Micro-USB 3.0, HDMI, MHL, GSM, HSPA, LTE
Diğer: Biyometrik sensör S Pen
Price: 950 dolar (Amerika) 713.79 dolar (Amazon)

Son söz

One Max’in fiyatının, şu anda Amazon da 714.99 dolara satılan Note 3’ün düzeyine hızlıca inmesi muhtemel. HTC’nin yeni fabletinin yüsekten uçacağını resmen söyleyemem; çok fazla eksileri var: ağırlık, büyüklük, pilin çıkarılamaması, (gereksiz?) parmak sensörü, ikinci kalite işlemci, kamerada optik imaj dengeleyicisi olmaması.
One Max genel olarak iyi bir fablet, çünkü pahalı bir teknolojinin vermesi gereken hissi veriyor. Fakat bu potansiyel müşterileri cezbetmek için yeterli mi? Genel olarak Note 3’ün daha iyi bir paket sunduğu açık.

0 yorum:

SON KONULAR

 
Footer'ı Göster
Dostlar
KomediSizsiniz